A műszaki ellenőrzésről – II. rész

muszaki-ellenorzes2-1024x768
Előző havi cikkünkben a műszaki ellenőrzés folyamatairól írtunk a tervezés és a szerződéskötés fázisában, továbbá kitértünk az egyes szakágakhoz kötődő némely teendőkre is. Az alábbiakban ismertetjük a műszaki ellenőr feladatait a projekt befejezésekor.
A műszaki ellenőr feladata, hogy minden hónapban – vagy a szerződésben megállapított időközönként – a benyújtott részteljesítményeket műszakilag ellenőrizze, hogy azok mennyiségileg és költség szempontjából is rendben legyenek. A projekt befejezésekor a műszaki ellenőr felügyeli a beüzemeléseket, próbaüzemeket (testing and commissioning a szaknyelvben) és ellenőrzi, hogy hozni tudják-e a várt értékeket a berendezések. A műszaki ellenőr feladata még, hogy részt vegyen a projekt befejezésében, az átadás-átvételi eljáráson, beleértve a megvalósulási tervdokumentáció ellenőrzését is. Ennek keretében az összes változást, gépkönyveket, kezelési- és karbantartási útmutatókat átnézi.

Műszaki ellenőri feladatok a garanciális időszakban

Kiegészítő megbízás keretében szokták még a műszaki ellenőrt garanciális bejárásokra hívni, melyekre általában 2-3 évvel az épület használatbavételét követően kerül sor. Ennek jelentősége, hogy ilyenkor még felszínre kerülhetnek olyan rejtett hibák, amelyeket a vállalkozó köteles kijavítani. Ez a gyakorlatban általában úgy zajlik, hogy a garanciális időszak lejárta előtt egy hónappal bejárást rendel el a megbízó. Ott végignézik, hogy milyen hibák jelentkeztek az átadás óta: pl. mi repedt meg, mi az, ami nem úgy működik, ahogy kellene/milyen rejtett hibák vannak, amelyeket előzőleg nem lehetett észrevenni (pl. anyaghiba), stb. A műszaki ellenőr készít egy hibalistát, és ennek megfelelően behívják a vállalkozót, hogy végezze el a garanciális javításokat. Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy a 3E International műszaki ellenőrei a munkaterület átadás-átvételétől a műszaki átadás-átvételig bezárólag a tényleges kiviteli fázist ellenőrzik, dokumentálják, és biztosítják, hogy valóban „azok, úgy, és olyan sorrendben” kerültek beépítésre, ahogyan az optimális használat szempontjából elő van írva.