Hatékony költségmenedzsment az optimalizált beruházásért

koltsegmenedzsment
A projektmenedzsment részét képező költségmenedzsment fő célja, hogy egy adott beruházás az előre megtervezett költségvetés keretein belül valósuljon meg.

Nyilván senkinek sem kell túlságosan részletesen kifejteni, hogy milyen kellemetlen, adott esetben milyen káros hatásai lehetnek, amennyiben alá-, vagy túlbecsüljük egy beruházás bekerülési költségét. Alulbecsült budget esetén kénytelenek vagyunk menet közben további forrást előteremteni a projekthez, esetleg csökkenteni az eredetileg eltervezett műszaki tartalmat, ez további költségeket, a projekt megvalósításának időbeni megnövekedését, akár elakadását is okozhatja. Amennyiben pedig túlbecsüljük a beruházás bekerülési költségét, feleslegesen tartunk fenn forrást a projektre, esetleg szükségtelenül veszünk fel nagyobb hitelt. A hiányosan összegyűjtött, illetve gyakorta elavult költségmutatók használata egyaránt okozhatja a becsült költségvetés és a projekt valós bekerülési költségének nagymértékű eltérését. Napjainkban ez még kiegészül a hektikus piaci viszonyokkal, sokszor a valódi verseny hiányával. Mindezek indokolttá tehetik költségmenedzsmentben jártas szakértő bevonását a beruházásba egészen a kezdetektől a projekt befejezéséig.

 

A költségmenedzsment lépései

költségmenedzsment egy olyan folyamat, tevékenység, amely a projekt fázisaihoz igazodva, költségek vonatkozásában végigkíséri a beruházást. Főbb lépései a következők:

  • előzetes költségbecslés, költségtervezés – a projekt előkészítő szakaszában
  • értékelemzés, vállalkozói ajánlatok kiértékelése – a tendereztetés, vállalkozásba adás szakaszában
  • költségellenőrzés, pót-, és elmaradó munkák költségelemzései – a megvalósítás fázisában, illetve
  • utókalkuláció – a végső kiértékelés szakaszában.

További bejegyzéseinkben ezeket a témaköröket szeretnénk alaposabban körbejárni.