Szolgáltatások

Lézerszkenner – Digitális felmérés és pontfelhő alapú modellezés

BIM menedzsment Mérnöki tanácsadás Műszaki ellenőrzés

A térbeli adatok kinyerésének egyik leghatékonyabb és legkorszerűbb módja az úgynevezett lézerszkennelés. A 3D-s szkennelés egy valós épület, objektum vagy környezet elemzésének folyamata, amely során adatokat gyűjt a test alakjával, térbeli poziciójával és annak megjelenésével kapcsolatban (pl. szín). A lézerszkenner néhány perc alatt több millió pont 3D koordinátáját képes felmérni nagy pontossággal. Ezeket az összegyűjtött adatokat (pontfelhő) használjuk fel a háromdimenziós modellek megalkotására.

A 3D szkennelés lehetővé teszi a tervezési folyamat optimalizálását, felgyorsítja az adatgyűjtést és csökkenti a hibákat, időt és pénzt takarít meg, és ezáltal vonzó alternatívája a hagyományos adatgyűjtési technikáknak. A hagyományos felmérési metódusoknál lényegesen gyorsabb, nagyságrendekkel pontosabb és részletgazdagabb módszer. A 3D szkennelésnek számos felhasználási területe van, többek között alkalmazható épületek homlokzatának és az épület belső terének és egyéb szakági rendszerek, szerkezetek, vagy tárgyak szkennelésére, megvalósulási (as-built) modellek létrehozásának támogatására, ipari felmérésekre, 3D nyomtatásra, baleseti helyszíni felmérésre, valamint a régészetben is.

 

A lézerszkenneren alapuló 3D modelltől a BIM minőségellenőrzésig

Noha a BIM-rendszerek jórészt az új létesítmények tervezési és kivitelezési folyamatait optimalizálják, a már létező épületek esetében is egyre gyakrabban kerülnek alkalmazásra, legyen szó üzemeltetésről, felújításról, átépítésről vagy akár bontásról. Kiváló megoldást jelentenek energetikai, gépészeti és építészeti felújítások során, mivel a BIM jóval több magánál a lézerszkennerre alapozott 3D modellnél: minden információt tartalmaz, és hatékonyan kapcsolja össze a projekt minden szereplőjét. Ahhoz, hogy egy építőipari projekt sikeres legyen, meg kell felelnie a szigorú követelményeknek és adott szabványoknak – a BIM minőségellenőrzés pedig garanciát jelent erre. Tudjon meg többet a 3D ellenőrzésről, vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

Milyen területeken alkalmazható a 3D ellenőrzés?

A lézerszkenneres technológiát nem csupán új épületek tervezésénél, de meglévő szerkezetek ellenőrzésénél, felújításnál, illetve bontási feladatok elvégzése során is sikeresen használhatjuk. Mivel a lézerszkenneres megoldások alkalmazásával az adott épületről és annak környezetéről is pontos 3D modellek készíthetők, 3D ellenőrzés segítségével a fenti folyamatok nagymértékben optimalizálhatók. A technológia segítségével felmérhető egy adott épület állapota, pontosíthatók a hozzáépítés lehetőségei, modellezhetők a bontási munkálatok, valamint az környezeti adottságokat figyelembe véve szavatolható, hogy az új épület a lehető legbiztonságosabb és leghatékonyabb módon épüljön fel.

A 3D modellezés a tervezés kezdeti szakaszától a kivitelezés koordinációján keresztül egészen az átadásig, sőt, az időszakos karbantartások alkalmával is óriási segítségül szolgálhat a nagyberuházások számára. Kérje segítségünk, és alkalmazza Ön is a legkorszerűbb lézerszkenner technológiát!

 

Információ kérés

Munkatársaink örömmel állnak az Ön rendelkezésre, amennyiben szeretne többet megtudni szolgáltatásainkról. Kérjük küldje el nekünk kérdését és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot.