Szolgáltatások

Lézerszkenner – Digitális felmérés és pontfelhő alapú modellezés

BIM menedzsment Mérnöki tanácsadás Műszaki ellenőrzés

A térbeli adatok kinyerésének egyik leghatékonyabb és legkorszerűbb módja az úgynevezett lézerszkennelés. A 3D-s szkennelés egy valós épület, objektum vagy környezet elemzésének folyamata, amely során adatokat gyűjt a test alakjával, térbeli poziciójával és annak megjelenésével kapcsolatban (pl. szín). A lézerszkenner néhány perc alatt több millió pont 3D koordinátáját képes felmérni nagy pontossággal. Ezeket az összegyűjtött adatokat (pontfelhő) használjuk fel a háromdimenziós modellek megalkotására.

A 3D szkennelés lehetővé teszi a tervezési folyamat optimalizálását, felgyorsítja az adatgyűjtést és csökkenti a hibákat, időt és pénzt takarít meg, és ezáltal vonzó alternatívája a hagyományos adatgyűjtési technikáknak. A hagyományos felmérési metódusoknál lényegesen gyorsabb, nagyságrendekkel pontosabb és részletgazdagabb módszer. A 3D szkennelésnek számos felhasználási területe van, többek között alkalmazható épületek homlokzatának és az épület belső terének és egyéb szakági rendszerek, szerkezetek, vagy tárgyak szkennelésére, megvalósulási (as-built) modellek létrehozásának támogatására, ipari felmérésekre, 3D nyomtatásra, baleseti helyszíni felmérésre, valamint a régészetben is.

A lézerszkenneren alapuló 3D modelltől a BIM minőségellenőrzésig

Noha a BIM-rendszerek jórészt az új létesítmények tervezési és kivitelezési folyamatait optimalizálják, a már létező épületek esetében is egyre gyakrabban kerülnek alkalmazásra, legyen szó üzemeltetésről, felújításról, átépítésről vagy akár bontásról. Kiváló megoldást jelentenek energetikai, gépészeti és építészeti felújítások során, mivel a BIM jóval több magánál a lézerszkennerre alapozott 3D modellnél: minden információt tartalmaz, és hatékonyan kapcsolja össze a projekt minden szereplőjét. Ahhoz, hogy egy építőipari projekt sikeres legyen, meg kell felelnie a szigorú követelményeknek és adott szabványoknak – a BIM minőségellenőrzés pedig garanciát jelent erre. Tudjon meg többet a 3D ellenőrzésről, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Információ kérés

Munkatársaink örömmel állnak az Ön rendelkezésre, amennyiben szeretne többet megtudni szolgáltatásainkról. Kérjük küldje el nekünk kérdését és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot.