Szolgáltatások

Engedélyeztetés A-Z-ig

 

BIM menedzsment Mérnöki tanácsadás Műszaki ellenőrzés
Mérnökirodánk komplex szolgáltatásokat nyújt az engedélyeztetés minden mozzanatára. Engedélyeztetés menedzsmentünk keretén belül az engedélyeztetés írott anyagának összeállítását, a benyújtást megelőző auditálást, illetve hatósági-, tervezői- kivitelezői egyeztetést egyaránt vállaljuk. Ha előkészítés alatt álló kisebb vagy nagyobb beruházások engedélyeztetési koncepciójának és munkatervének kidolgozásában van szüksége szakértői segítségre, bennünk profi és megbízható közreműködőkre talál. Tudjon meg több részletet, érdeklődjön munkatársainknál!

Bontási engedély

Mivel a bontási engedélyekkel kapcsolatos jogszabályok gyakorta változnak, ezért hasznos már a kezdeti szakaszban szakértői útmutatásra támaszkodnia. Az építtetőnek, illetve annak megbízottjának bontási engedélyt a következő esetekben kell kérnie. Ha a bontási tevékenység…
1. műemlékvédelem alatt álló épületet érint;
2. helyi építészeti örökségvédelemmel érintett építményt vagy építményrészt érint;
3. zártsorú vagy ikres beépítésű építmények alapozását érinti, vagy azoknak csatlakozó tartószerkezetét (ez leggyakrabban ikerházak, illetve sorházak esetében fordul elő).

A bontási engedély iránti kérelem az építésügyi hatósághoz elektronikusan  az ÉTDR-en keresztül vagy személyesen, elektronikus adathordozón is terjeszthető elő az építtető vagy annak meghatalmazottja által.

Használatbavételi engedély

Azt, hogy hivatalosan mikor válik használhatóvá/lakhatóvá egy ingatlan, nem mi döntjük el, hanem jogszabályhoz, vagyis egy úgynevezett használatbavételi engedélyhez kötött. Az engedély megszerzéséhez hosszabb út vezet, mert az építésügyi hatóságok több dolgot is megvizsgálnak mielőtt rendelkezésünkre bocsájtanák a használatbavételi engedélyt. Ilyenkor a hatóságok, illetve az önkormányzat górcső alá veszi például, hogy az építkezésen minden az előzőleg megszerzett engedélyek szerint történt-e, és azt is, hogy az épület rendeltetésének megfelelően használatra alkalmas-e, illetve kellően biztonságos-e. Fontos tudni ugyanakkor, hogy 2021. január 1-jén hatályba lépett egy új szabályozás, miszerint már csak közel nulla energiaigényű épület kaphat használatbavételi engedélyt. (A jogalkotó által adott haladéknak köszönhetően 2024. júniusáig még lehetséges az energetikai szempontból korszerűtlenebb épületek használatba vétele.)

Fennmaradási engedély

Abban az esetben, ha engedélyektől eltérően építkezünk, vagy ha nincsenek meg a hivatalos engedélyeink, fennmaradási engedélyre lesz szükségünk. Anélkül jogilag tulajdonképpen nem létezik az épület, így az ingatlan-nyilvántartási térképen sem tüntethető fel.

Információ kérés

Munkatársaink örömmel állnak az Ön rendelkezésre, amennyiben szeretne többet megtudni szolgáltatásainkról. Kérjük küldje el nekünk kérdését és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot.