Szolgáltatások

Construction management

Biztonság- és egészségvédelem Költségmenedzsment BIM

Construction Management szolgáltatás esetében intenzívebb szerepvállalás keretében végezzük el az összes érintett szereplő, alvállalkozó mátrix-szerű koordinálását azzal szemben, mintha csak egyetlen kivitelezőt, a generálkivitelezőt ellenőriznénk.

 

Menedzseljük a kivitelezés folyamatát. Az ügyfél megkapja az elvárt pénzügyi-, jogi- és egyéb garanciákat (visszatartás, kötbér, késedelmi kamat érvényesítésének lehetősége), de nem egy generálkivitelezőtől, hanem adott esetben több alvállalkozótól, kisebb összegekben, az adott nexusban értelmezve.

 

Építőipari beruházások esetén a pénz, az idő és a minőség hármasának megvalósulására törekszünk. Amennyiben ebben a hármasban bármelyik szempont aránytalanul fontossá válik a beruházó (ügyfelünk) számára, akkor mindenképpen érdemes elgondolkozni a Construction Management konstrukcióban történő kivitelezésről.

 

Az ügyfélnek el kell döntenie, hogy milyen kockázatokat fut egy generálkivitelezővel és ezek kiváltása vagy mérséklése milyen előnyökkel járhat. Például amennyiben a generálkivitelező nem tud megfelelően, időben teljesíteni, akkor a klasszikus modellben az ügyfél ki lesz szolgáltatva. CM konstrukció esetén viszonylag könnyen tudunk hozni másik vállalkozót a kieső helyett. Míg a hagyományos modellben a kivitelezési folyamatba a műszaki ellenőr nem avatkozik be direkt módon, csak ellenőrzi a kivitelezőt, addig a CM konstrukció keretében ezen túlmenően a sokszor nagyszámú kivitelező kiválasztását és teljes körű koordinálását is ellátjuk. Ezáltal a műszaki megvalósítás direkt irányítását is mi végezzük.

 

A projektmenedzsment és a műszaki ellenőr szervezeten kívül ilyenkor létrejön egy harmadik egység is, akik a generálkivitelező által elvégzendő feladatokat látják el.

 

A Construction menedzser terveztet, tendereztet és a kivitelezés menedzsment keretében megvalósítja a projektet. CM esetén a beruházó azon garancia helyett, amit a generálkivitelező nyújtani tud, más jellegű garanciákat és nagyobb kontrollehetőséget kap.

 

A gyors beavatkozás lehetősége sokszor nagyobb súllyal esik latba. Például, amennyiben anyagszállítási problémák vagy kapacitáshiány merül fel, és ezek esetén hatékonyabban lehet beavatkozni, ezáltal jobban tartani lehet a projekt „kőbe vésett” vagyis kritikus végső határidejét, akkor ez nagyobb értéket képvisel összességében az ügyfél számára, mint amiket a generálkivitelező nyújtott volna. Számos zsákutca kivédhető ezáltal és jobban kézben tartható a projekt a beruházó számára. Például amikor késik egy projekt, hiába tesz lépéseket a beruházó és annak képviselője, valójában nem tudja irányítani a folyamatot és nincsenek eszközei arra, hogy a késést kezelje.

 

CM konstrukció esetén a tapasztalat az, hogy időben be tudunk avatkozni például a pillanatnyilag nem elérhető berendezés kiváltásával vagy a szállító lecserélésével.

 

Összefoglalásként CM esetén más jellegűek a kockázatok, mint a klasszikus generálkivitelezői modell során, de ezek sokszor kevésbé veszélyesek a beruházó számára. Ezenfelül a beruházási költség tekintetében a legtöbb esetben megtakarítja az összeg egy adott százalékát.

 

A Construction Management szolgáltatást a 3E cégcsoporton belül a 3E Construction Management Kft. nyújtja.

 

Információ kérés

Munkatársaink örömmel állnak az Ön rendelkezésre, amennyiben szeretne többet megtudni szolgáltatásainkról. Kérjük küldje el nekünk kérdését és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot.