Hírek

A műszaki ellenőrzésről – I. rész

2019. december 17.
Műszaki ellenőrt nem minden esetben kötelező alkalmazni a jogszabályi előírás szerint. Mégis a legtöbbször az építtető műszaki ellenőr bevonását igényli — ritkábban azért mert laikus, gyakrabban azért, mert nem ér rá napi szinten olyan mélységben foglalkozni a lebonyolítás összetett aspektusaival, ahogyan szeretne.  

Műszaki ellenőrzés a tervezés és a szerződéskötés fázisában

Műszaki ellenőrt célszerű már a tervezés fázisába bevonni, hogy műszaki ellenőrzési szempontból tekintse át a folyamatot, esetlegesen javaslatokat tegyen módosításokra. Ezek a javaslatok jellemzően a szakmai tapasztalata szerint gazdaságosabban vagy egyszerűbben megvalósítható eljárásokra, módszerekre és berendezések beszerzésére vonatkoznak. Az építtető számára megnyugtató, ha egy független szakember is áttekinti, hogy a tervező által javasolt berendezések mennyire könnyen beszerezhetőek, ezekkel később a gyakorlatban mennyi probléma adódhat, milyen alternatív berendezések léteznek az adott célra, stb. Sok megrendelő igényli, hogy már a szerződéskötéskor kapcsolódjon be a folyamatba egy külső szakértő, hogy a szerződéses kondíciókat átvilágítsa műszaki ellenőri szempontból, különös tekintettel az ütemezésre és a pénzügyi konstrukció kialakítására. Ha fedezetkezelő is jelen van a folyamatban (ez nagyságrendileg 1.7 milliárd forintnál nagyobb értékű projektek esetében kötelező), akkor minden esetben műszaki ellenőr igazolja le az adott havi teljesítéseket.

Műszaki ellenőri feladatok a különböző szakágakban

A műszaki ellenőr a kivitelezés teljes folyamatát felügyeli. A műszaki ellenőrzés szakágakra van bontva: léteznek magasépítési, mélyépítési, épületgépészeti, elektromos- és gyengeáramú, utas- és egyéb, valamint különleges műszaki ellenőrök. Mindegyik szakterület jogosultsághoz kötődik, tehát a munkavégzéshez érvényes hatósági nyilvántartási számmal kell rendelkezni. A műszaki ellenőr kiemelt feladata, hogy az építkezés folyamán ellenőrizze, hogy a tervező által kiírt, jóváhagyott berendezések kerüljenek beszerzésre. Ha az adott berendezés aktuálisan nem vásárolható meg vagy csak késedelmesen szerezhető be, akkor ellenőrzi, hogy a tervező által jóváhagyott alternatívák épüljenek be, és az építés egész folyamata a szabványoknak, illetve a műszaki előírásoknak megfelelően történjen. Ellenőreink ügyelnek arra, hogy az utókezeléseket megfelelően végezzék. Mielőtt bebetonozzák a födémet, ellenőrzik, hogy a vasbeton födémbe a vasalás pontos átmérővel, pontos helyre történjen. A műszaki ellenőr azon túl, hogy adott ponton engedélyt ad és fényképfelvételekkel dokumentál, az egész építési folyamatot egy elektronikus e-naplóban precízen rögzíti. A műszaki ellenőri teendőkről a projekt befejezésekor cikkünk második részében olvashatnak a következő hónapban.