Szolgáltatások

BIM (Building Information Modelling) szolgáltatások

A BIM-hez kapcsolódó szolgáltatásportfóliónk kialakítása során az ügyfeleinknél jelentkező leggyakoribb igényeket, helyzeteket és problémákat vettük figyelembe. A szolgáltatásaink kiterjednek a konzultációs jellegű, limitált időtartamú BIM tanácsadástól kezdve a BIM projektmenedzsmentig, amely sok esetben az épület egész életciklusán átível.

A BIM (Building Information Modelling) olyan folyamatok és irányelvek összesége, amely az építmények tervezésének, kivitelezésének és üzemeltetésének átfogó – digitális modellek segítségével történő – optimalizálására törekszik. A magyarul építményinformációs modellezésnek (vagy sok esetben épületinformációs modellezésnek) nevezett módszer alkalmazásának köszönhetően lehetővé válhat a – valóságnak megfelelő – virtuális térben történő együttműködés és információátadás, illetve a releváns adatok gyors és hatékony megjelenítése az építtetők, a tervezők, a kivitelezők és az üzemeltetők számára. Napjainkban a BIM betűszó „M” betűje sok esetben a „Management” szót jelöli, a rendszer használatának – modellezésen és a modellelemek tulajdonságaira vonatkozó információkkal való feltöltésén túllépő -, az építmény életciklusának összes fázisán átívelő folyamatra (Building Information Management) utalva.

 

Bár az építményinformációs modellezés egyes koncepcionális elemei már a 70-es évek második felében felbukkantak, a BIM-hez kapcsolódó nemzetközi szabvány (ISO 19650) csak 2019-ben lépett hatályba. A módszer alkalmazásának kiinduló pontja az építmény megosztott, közös BIM 3D modellje, olyan környezetben létrehozva, ami lehetővé teszi a modell elérését, kiegészítését vagy módosítását – és így az intenzívebb kollaborációt – minden érintett számára. Ily módon a BIM szembeállítható a tradicionális módszer használatával, amelyet minimális kollaboráció, papír alapú tervrajzok és 2D CAD, esetleg a koncepciótervnél némi 3D CAD modellezés jellemez.

 

Szolgáltatásaink a BIM, vagyis az épületinformációs modellezés előnyeinek kiaknázását célozzák, amelyekhez jelentős idő- és költségmegtakarítás kapcsolódhat a tervezésnél, a kivitelezésnél vagy az üzemeltetésnél. Tapasztalatunk szerint, önmagában az, hogy valaki BIM-et alkalmaz nem jelenti automatikusan, hogy élvezi is annak pozitívumait: az elérhető előnyök döntően attól függenek, hogy a BIM a pontfelhő modellezés hogyan kerül alkalmazásra. Az építményinformációs modellezés alkalmazásának előnyeit jellemezhetik többek között az alábbi példák:

  • Tervezési hibák – épületinformációs modellezéssel könnyebbé válik a tervezési hibák azonosítása a kivitelezés előtt és a kivitelezhetőségét befolyásoló ellentmondások száma csökkenthető;
  • Kivitelezés-organizáció – a kivitelezés helyszínéről részletesebb, átláthatóbb organizációs tervek készülhetnek;
  • Eszközmenedzsment – az eszközök és berendezések pontos típusának, beszerzési- és garanciális adatainak és az egyéb kapcsolódó információknak az azonos rendszerben történő digitális tárolása egyszerűsíti a folyamatot;
  • Ütemezés – ütközésvizsgálattal a helyszíni munkafolyamatok időbeni és térbeli összecsúszása kimutatható és korrigálható pontfelhő modellezéssel még a munkák megkezdése előtt.

A 3E Group BIM-hez kapcsolódó széleskörű szolgáltatásait a 3E BIM Kft. nyújtja, amelyek a konzultációs jellegű, limitált hosszúságú BIM támogatástól – a sok esetben az épület egész életciklusán átívelő – BIM projektmenedzsmentig terjednek. 

A 3E Group más mérnöki szolgáltatásai – igény szerint – teljes BIM támogatással is elérhetők, ideértve a lézerszkenneléssel vagy fényképes nyomon követéssel kiegészített projektmenedzsmentet, műszaki ellenőrzést, a műszaki állapotfelmérést, költségszakértői- és egyéb mérnöki szolgáltatásokat.

Információ kérés

Munkatársaink örömmel állnak az Ön rendelkezésre, amennyiben szeretne többet megtudni szolgáltatásainkról. Kérjük küldje el nekünk kérdését és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot.