A lézerszkenner használatának előnyei

Digitális felmérés lézerszkennerrel

Napjainkban több módszer közül is választhatunk a felmérési technológiák területén, ezek egyike a lézerszkennelés. A lézerszkenner használatával rendkívül gyorsan és pontosan végezhetők el a különféle mérési folyamatok, hogy aztán az így kapott információkból ugyancsak rendkívül precíz háromdimenziós modellek készüljenek. Pillanatnyilag ez számít a legkorszerűbb adatnyerési technológiának. A lézerszkenner kibocsátja a pásztázó lézersugarat gyakorlatilag minden irányban, ami aztán visszaverődik a felületről, így adva meg a pontok geometriai helyzetét, azaz 3D koordinátáját. A másodpercenként több tíz- vagy akár százezer pont egy rendkívül pontos és precíz pontfelhőt alkot, amiből aztán egy szoftver által elérhetők lesznek az épületek és más térbeli objektumok geometriai jellemzői.

 

További elvitathatatlan előnye a lézerszkennelésnek, hogy a hagyományos módszerekkel csak roppant időigényesen és nehézkesen felmérhető, legbonyolultabb, tagoltabb épületekről és terepviszonyokról is ugyanolyan gyorsan és pontosan készít 3D modellt, ami nagyban megkönnyíti a mérnökök, szakemberek munkáját, és a költségekből is lefarag, hiszen így jóval kevesebb munkaórát igényel a modellezés.

 

Lézerszkenner alkalmazása az épületfelmérésben és azon túl

 

Az épületek biztonságos és jogszabályoknak megfelelő üzemeltetésének egyik alapfeltétele, hogy pontos és hiteles információink legyenek az adott objektum valós állapotáról. Tipikusan ilyen eset a hiányzó alaprajz pótlása vagy a tűzvédelmi terv készítése. Ugyancsak minden létező adatra és jellemtőre szükségünk van, ha az épületet renoválni, átalakítani vagy bővíteni készülünk. A műemlékmegóvásban különösen nagy szerepe van a lézerszkennerrel végzett modellezésnek és 3D ellenőrzésnek, hiszen ezzel a korszerű technológiával a műemléképületek mellett bármilyen objektum, akár régi szobrok vagy díszítő elemek állapota is tökéletesen felmérhető, illetve a digitálisan létrehozott modellnek köszönhetően a restaurációs munkálatok is egyszerűbbé válnak.

 

A lézerszkenner – illetve az általa megalkotott pontfelhő – rendkívül sok területen bevethető az ipari létesítményektől kezdve a műemléképületekig. Számos munkafolyamatot meggyorsít a tervezéstől a renoválásig.