Miért megkerülhetetlen az épületdiagnosztika?

Épületdiagnosztikai vizsgálat

Ha egy régebbi épület akvizíciójáról van szó, természetesen számítani lehet a különböző felújítási, esetleg át- és hozzáépítési munkálatokra. Nem mindegy azonban, hogy az adott épület milyen állapotban van, és milyen mértékű beavatkozás szükséges ahhoz, hogy a lehető legjobban szolgálja ki az elvárt igényeket. Ilyen esetekben a vásárlást megelőzően szükséges átfogó épületdiagnosztikai vizsgálatot végezni, segítve a költségek tervezését. De mit is takar ez a fogalom?

 

Épületdiagnosztika mindenre kiterjedően

Az épületdiagnosztika során szakértő mérnökök átfogó felmérést végeznek az épületen, átvilágítják annak műszaki állapotát, és javaslatokat tesznek arra vonatkozólag, hogy később milyen javítási munkákra lesz szükség. Az épületdiagnosztika ennek megfelelően kiterjed az adott épület statikai, illetve energetikai tulajdonságaira is.

 

A szerkezeti vizsgálat rendkívül fontos

A vizsgálat során szemügyre kell venni, hogy szerkezetileg milyen állapotban van az épület, és ha átépítéseket szeretnénk, mik a lehetőségeink. Előfordulhat, hogy egy ingatlan kívülről rossz állapotúnak tűnik, ám a homlokzat felújításán és kisebb javításokon túl nem igényel nagyobb beavatkozást. Más épületek ugyanakkor jó állapotúnak tűnhetnek, de az elkorhadt szerkezeti elemek későbbi renoválása túlságosan megemeli a beruházás költségeit.

 

Átfogó energetikai ellenőrzés

Az energetikai vizsgálat során a legkifinomultabb mérőműszerekkel behatároljuk a különböző szigetelési hibákat, legyen szó a nyílászárók hőszigeteléséről vagy esetleges vízszivárgásról. A vizsgálat során lokalizálni kell a falakon, a padlókon, valamint a plafonon található hajszálrepedéseket, ki kell deríteni, hogy van-e bármilyen szivárgás a burkolatok mögött, illetve, hogy a meglévő nyílászárók milyen energiaveszteséget okoznak.

 

Pontosan szeretné tudni, milyen felújítási munkákra lehet szüksége a projektjéhez kiszemelt épület esetén? Vegye fel velünk a kapcsolatot!