Forbes – 2021 legnagyobb iroda, szálloda és kereskedelmi létesítményei

https://forbes.hu/extra/2021-legnagyobb-ingatlanberuhazasai/list.php?category=office-building

 

Az építőiparban, jelenleg sok a bizonytalanság: az ellátási láncok megbízhatatlanabbá váltak, gyakori az átmeneti anyag- és munkaerőhiány, egyes nehezen beszerezhető berendezéseket sokszor helyettesíteni kell. A klasszikus, generálkivitelezős modellben a beruházó gyakran csak jelentős késéssel értesül a problémákról, ez pedig további időbeli és pénzbeli veszteségeket okozhat a projekt során. Generálkivitelezőt viszont nagyon nehéz egy már megkezdett projektben hatékonyan presszionálni, főleg lecserélni. Az ingatlanfejlesztő azonban csökkentheti kitettségét és növelheti a beruházás feletti kontrollját, amennyiben a 3E Group által kínált Construction Management szolgáltatást választja.

 

A 3E Construction Management külsős szolgáltatóként nyújtja azt a hozzáadott értéket a beruházónak, ami egy generálkivitelezőtől elvárható. Van „arca”, felelőse a projektnek, de szerződéses viszony közvetlenül a beruházó és a kivitelező cégek között jön létre, és ezekben szerepel nevesítve a 3E Construction Management, mint szakmai, jogi koordinátor. Ez egyrészt csökkenti a költségeket, de ennél is fontosabb a kitettség csökkentése. „Ha a generálkivitelező azt mondja fél év után, hogy nem jött a beton, a légkezelő, nincs festő, akkor mit tud csinálni a beruházó? – teszi fel a kérdést Laczkovich Gergely, a 3E International Kft. ügyvezetője. – Elvileg tud fenyegetni, pénzt visszatartani, kötbért érvényesíteni, össze tud vele veszni, de ettől nem lesz neki irodaháza. Nincs direkt beavatkozási lehetősége, ki van szolgáltatva a csak komoly jogi, anyagi következményekkel befolyásolható vagy lecserélhető generálkivitelező „kedvének”, képességeinek, szándékának.”

 

A 3E Construction Management modelljében viszont egy-egy beszállítót, kivitelezőt probléma esetén könnyebb befolyásolni, esetleg lecserélni, ráadásul e cégek körében még jóval erősebb a piaci a verseny, mint a generálkivitelezők körében. „A most futó irodaprojektjeink egy része már ebben a modellben készül, és a bankok is megértették, hogy több kockázatot lehet kiiktatni ilyen módon, mint amekkorát az jelent, hogy nincs generálkivitelező, így lehetővé teszik a finanszírozás ilyen tagolását” – teszi hozzá a mérnökszolgáltató cégcsoport másik alapító-ügyvezetője, Korintus Balázs.