A tervellenőr szerepének jelentősége

tervellenőr

A tervellenőrzés a műszaki tervdokumentáció szakszerűségét, vagyis a jogszabályoknak, szabályzatoknak, építési előírásoknak, szabványoknak való megfelelhetőségét vizsgálja.

A tervellenőr tevékenységét a tervezővel szoros együttműködésben végzi: ideális esetben az egyes tervezési fázisok – mint engedélyezési tervezés és kiviteli tervezés – végén történő tervellenőrzés célja, hogy az építési tervben keletkezett tartalmi és formai hibák, vagy hiányosságok időben felismerésre és javításra kerüljenek, és ne vezessenek tényleges építési hibákhoz. A tervek ellenőrzése magába foglalja valamennyi tervezési szakterület átfogó vizsgálatát, azonban nem célja a tervek esztétikai véleményezése.

A tervellenőr bevonása, és általa a tervezési problémák mihamarabbi észlelése és kiküszöbölése a megrendelő elégedettségét, biztonságát is nagymértékben szolgálja, és gazdaságilag is megtérülő optimális megoldás. Az ellenőrzés által biztosított a tervdokumentáció szakmai színvonalának kontrollja, tartalmának optimalizálása, így jelentős mértékű idő- és energiamegtakarítást, továbbá kivitelezési költségcsökkenést is eredményezhet.

A tervellenőr tevékenységének rendkívül hatékony eszköze lehet az általunk is alkalmazott BIM technológia (Building Information Modelling, azaz épületinformációs modell, vagy digitális épületmodell), amely lehetővé teszi a tervezési módosítások, javítások gyors átvezetését és megjelenítését, illetve azoknak a megfelelő szakemberhez való rendelésével azonnali kezelhetőségüket is.

A BIM modellt érdemes tehát már a tervezés kezdeti fázisában felépíteni, így a szakági koordinációs egyeztetések megvalósításának és azok precíz dokumentálásának elősegítése, továbbá a beépített anyagok mennyisége és tárolása, illetve az elvégzett munka mértéke és minősége is valós időben nyomon követhető válik.