Hatékony kivitelezés: a BIM menedzsment

BIM menedzsment

A BIM (Building Information Modeling – épületinformációs modell vagy digitális épületmodell) egy olyan szoftveralapú digitális technológia, amelynek segítségével az építési folyamat optimálisan megtervezhető és ellenőrizhető a tervezéstől a megvalósult épületekig. A főleg nagyobb projektek esetén alkalmazott módszer 3D épület- vagy szerkezetmodellre épülő, okoseszközök rendszere, ami az egyes projektfázisokat úgy kíséri végig, hogy összekapcsolja őket egymással és egy központi adatbázissal.

A BIM rendkívül sokszínű lehetőségeket rejt magában, amelyet az építőipari cégek projektjeikhez igazítva saját maguk fejlesztenek, és finomítanak. Az épületet a technológia segítségével először megtervezik a virtuális térben, így a hibák már ebben a fázisban felismerhetőek, és kijavíthatóak. Ezért az így tervezett épületek kivitelezése átlagosan 10%-al olcsóbb lehet a hagyományos módon tervezettekhez képest, mert a módszer tervezésére fordított költségek hamar megtérülnek. Vagyis, a tervhibák, a kitolódott határidők és a kötbérek kizárásával optimális költség- , anyag- és energiafogyasztást lehet elérni.

Annak ellenére, hogy a technológia bevezetése az építési vállalkozás korai szakaszában időt és anyagi beruházást igényel, az építéshez szükséges minden információt központosítva képes kezelni, így a projektfázisokat egymással összehangolva, a végrehajtásukat nagyban megkönnyíti.

A BIM előnyei

• gyorsabb és pontosabb tervezés, az esetleges illesztési problémák és hibák korai feltérképezése
• biztonságosabb, egyszerűbb, hatékonyabb és kiváló minőségű kivitelezés
• olcsóbb üzemeltetés, amelynek során az információk felhasználhatóak
• kockázatok minimalizálása, kiszámíthatóság növelése
• a határidők egyszerű ellenőrizhetősége
• idő, energia- és költségmegtakarítás az egész építési folyamat során

Ha egy építőipari vállalkozás BIM kompatibilis szeretne lenni, sok esetben elegendő olyan eszközzel rendelkezni, ami lehetővé teszi a modell által használt fájlok kezelését. Ma már hazánkban is számos cég tud megfelelő szoftvert ajánlani a vállalkozók részére, és tartanak oktatást is, továbbá a Lechner Tudásközpont publikált egy online elérhető kézikönyvet.
Minél előbb képes egy vállalkozás az új digitális technológiákat bevezetni, és a work-flowt finomra hangolni, a költségmegtakarításokkal nagyobb bevételre és versenyelőnyre tud szert tenni a piacon.