Építési logisztika koordináció egyszerűen

építési logisztika koordináció

A lakosság növekedésével és a gazdasági fejlődéssel párhuzamosan rengeteg városban mutatkozik egyre nagyobb igény az újabb és újabb ingatlanberuházásokra. Az épülő lakóparkok, gyárak, közfeladatokat ellátó épületek, kereskedelmi célú építmények, irodaházak és a hozzájuk tartozó infrastruktúra megfelelően kell, hogy kiszolgálja a helyi lakosokat, a dolgozókat és a látogatókat. Ugyanakkor az is rendkívül fontos, hogy az építkezés folyamata minél hatékonyabb legyen, és minél kevésbé zavarja a környező lakosság mindennapi életét. A kiváló építési logisztikai koordináció éppen ezért minden nagyberuházás elengedhetetlen része. Lássuk, mit is jelent mindez a gyakorlatban!

Mi is az az építési logisztika koordináció?

Egy sikeres építési beruházásnak olyan kiváló anyagellátásra van szüksége, ami jól koordinált, pontos időrendhez igazodik, jól menedzseli a személyzeti állományt, illetve a rendelkezésre álló járműveket és egyéb eszközöket. Amennyiben a járművek, az anyagellátás és az építkezésen dolgozók mozgása világos és jól strukturált, az építési terület biztonságosabb, és a kivitelezés menete is hatékonyabb.

Az építési logisztika koordináció legfőbb célja, hogy csökkentse a költségeket, lerövidítse a kivitelezéshez szükséges időt, biztosítsa a lehető legkörnyezetkímélőbb eljárások alkalmazását, valamint megteremtse a biztonságos munka feltételeit. Megfelelő logisztika és koordináció mellett szavatolható a zökkenőmentes és produktív napi munka, valamint az építkezés környezetének zavartalan élete.

Az építési logisztikai csapat feladatai

Az építési logisztika koordináció keretében a koordinációt végző menedzser és csapata többek között kidolgozza és működteti a logisztikai feladatokat, a forgalmi irányelveket, illetve rendszabályokat, biztosítja az utak tisztántartását, ellenőrzi az építési területre való beléptetést, az őrzést, valamint a jogosultságokat, illetve a követhetőség és hatékonyság kedvéért statisztikákat végez a személy- és gépjárműforgalomról. Az építési logisztikai csapat mindemellett felelős az építési területen létesített szállásokért, a terület tűz- és balesetbiztonságáért, valamint az építkezésen történő kommunikációért, legyen szó figyelemfelhívó jelzésekről vagy akár kihelyezett monitorokról.