Egészségvédelmi és biztonsági koordináció

Egészségvédelmi és biztonsági koordináció

Még a legkisebb építési, kivitelezési helyszín is komoly kockázati tényezőket rejthet magában. Nem véletlen, hogy arányaiban a legtöbb súlyos – olykor halálos kimenetelű – baleset az építőiparban történik. Ott, ahol egy időben több kivitelezési munka is folyik, ahol egyidejűleg akár több tucatnyi ember is dolgozik, fontos, hogy biztosítsuk a megfelelő és előírt egészségvédelmi és biztonsági tényezőket.

Mi az a Biztonsági és Egészségvédelmi Terv?

Jelenleg is rendelet szabályozza, hogy a megfelelő biztonságvédelmi és egészségvédelmi terv nélkül nem lehet nekilátni a kivitelezésnek. Fontos, hogy a tulajdonképpeni munkálatok megkezdése előtt biztonsági és egészségvédelmi tervben legyen meghatározva minden fontos biztonsági és egészségvédelmi követelmény oly módon, hogy azok tökéletesen idomuljanak az adott építési munkahely specifikumaihoz. A szóban forgó építési sajátosságok mellett, figyelembe kell venni továbbá a terv összeállításánál a különféle munkafolyamatokat és munkaszakaszokat (amik egymás után következnek, illetve azokat is, amik átfedésben zajlanak), valamint lényeges előre meghatározni ezek hozzávetőleges időtartamát is.

Milyen feladatok hárulnak a biztonsági- és egészségvédelmi koordinátorra?

Biztonsági- és egészségvédelmi koordinátorra minden építési tevékenységnél szükség van. A szóban forgó szakember már a korai tervezési időszakban jelen van, mert az ő feladata a biztonsági és egészségvédelmi terv részletes összeállítása. Az építési munkálatok megkezdése után pedig, a munkafolyamatokkal egy időben kötelező módon aktualizálnia, módosítania kell a tervet a pillanatnyi körülmények figyelembevételével.
Biztonsági és egészségvédelmi koordinációnk a dokumentumkészítésen túl a különféle munkafolyamatok összehangolására vonatkozó tanácsadást, a beléptetések szabályozását, a munkavédelmi előírások betartásának ellenőrzését, és a szankcionálás szabályainak kidolgozását is magába foglalja. Érdeklődjön a további részletekről!