Contract menedzsment

contract management

Az építőipari nagyvállalatok ma már egyre gyakrabban alkalmaznak contract menedzsment (szerződésmenedzsment) munkatársakat vagy csapatot a projekt sikeres és hatékony kivitelezése érdekében. Ennek hiányában, de emellett is érdemes egy objektív szemlélettel rendelkező, független, külső tanácsadót bevonni, hiszen így több színtéren is optimális eredmények érhetőek el.

 

Az ideális helyzet az, ha a szerződésmenedzser már a projekt tervezési fázisában: a pályázati szerződések típusának és tartalmának meghatározásakor jelen van, és a tanácsadói feladatkört a kivitelezésen át egészen a garanciális időszakig ellátja.

 

A szerződésmenedzser a projektmenedzsment tagjaival együttműködve, a szerződés tartalmának minden elemére kiterjedő stratégiai szempontú és eseti jellegű szakmai tanácsadást nyújt, továbbá a a dokumentáció és a vitarendezés lebonyolítását, illetve kockázatkezelést is végez.

 

Előnyei a projekt kivitelezése során

  • Mivel a szerződésmenedzser a különböző szerződéstípusokat behatóan ismeri, így tapasztalatának köszönhetően a rejtett kockázatokat és költségeket felismeri, így ezeket az árkalkuláció során figyelembe lehet venni.
  • Független, kizárólag szakmai alapon és a szerződésnek megfelelően működő tanácsadó, aki a a konfliktusok megelőzését, illetve hatékony és békés kezelését tartja szem előtt.
  • Feladatkörének és objektív hozzáállásának megfelelően így a határidők és kötelezettségek figyelembe vételével a szükséges bejelentéseket megteszi a megrendelő felé.
  • A személyes motivációktól függetlenül, érzelemmentesen és minden feladatot vagy folyamatot írásban pontosan dokumentálva végzi tevékenységét.
  • A mostani dinamikus, folyamatosan változó üzleti világban a tanácsadó által használt hatékony adminisztrációs technikák egyszerre rugalmas és biztonságos szerződéskezelést tesznek lehetővé.

 

A szerződésmenedzser alkalmazásával a munkatársak a projekt kivitelezésére helyezhetik a fő hangsúlyt, amivel időt és költséget takaríthatnak meg, illetve a felesleges konflikusokat is megelőzhetik.