ELI-ALPS (Extreme Light Instrastructure) lézeres kutatóközpont

MŰSZAKI TARTALOM

Az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont egy erre a célra előkészített, nagyjából 10 hektáros területen valósult meg, amely a korabeli szovjet laktanya területén található, az 5. sz. főközlekedési út mellett. A teljes beruházás egy 5 épületből álló épületkomplexumból, valamint az azokat körbeölelő útból, parkolóból, sétautakból, mesterséges tóból és egy nagy parkból áll.

MEGVALÓSÍTÁS

A teljes kivitelezés 2 és fél évet vett igénybe, amelynek során a legmagasabb lézertechnológiát is kiszolgálni képes műszaki feladatokat kellett megoldani. Ezek közé tartoznak a teljesség igénye nélkül: rezgésmentes és végtelen merev alapozás, sugárvédelmi betonbunkerek, tiszta terek, speciális légtechnika és elektromos energia ellátás, valamint olyan építészeti különlegességek, mint LED üvegfal, médiagömb, fotóvoltaikus- és változtatható szolárfaktorú üvegszerkezetek beépítése.

ÉRDEKESSÉGEK

A mélyépítés során 14 méter terepszint alatti mélységben őskori vadtulok csontvázat, valamint számtalan katonai lőszert tártak fel. Az ELI-ALPS a világ első olyan létesítménye lesz, amely a fény és az anyag kölcsönhatásának vizsgálatát minden eddiginél nagyobb intenzitások mellett teszi lehetővé. Ezzel új utak nyílnak majd meg a fizikában, valamint olyan új technikai fejlesztéseket is megalapozhat, mint amilyen a relativisztikus mikroelektronika és a kompakt lézeres részecskegyorsítók.